De Smaak van Je Wiet Verbeteren in 8 Stappen

Zelf wiet kweken is leuk, maar je wilt wel dat het water je in de mond loopt wanneer je het uiteindelijk rookt of vapet. Helaas loopt het daar nog wel eens spaak. Smaakt jouw Cheese niet zoals de Cheese uit de coffeeshop? Leer dan het fijne van terpenen en flavonoïden. Kom erachter hoe je de smaak van wiet kunt verbeteren.

Wat Bepaalt de Smaak van Wiet?

Cannabis zit vol met plantaardige chemicaliën. Er zijn er inmiddels bijna 500 ontdekt. Het merendeel bestaat uit cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: terpenen en flavonoïden zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de smaak van wiet. Eens kijken wat deze stoffen precies doen.

Terpenen in Wiet

Terpenen komen overal in de natuur voor. In cannabis komen meer dan 100 verschillende terpenen voor. Terpenen produceren geuren en smaken. Dit doen ze van nature om de plant te beschermen tegen insecten en andere gevaren. Aan de andere kant trekken ze ook weer insecten aan die nuttig zijn om de planten te bestuiven en te verdedigen. De penetrante aroma´s van je lekkere Cheese of Skunk plant zijn dus niet alleen voor jouw neus bedoeld. Ze vervullen meer functies. Uit recente onderzoeken is gebleken dat ze ook het effect van cannabis beïnvloeden. Het zogenoemde entourage effect [1].

Flavonoïden in Wiet

Net als terpenen komen flavonoïden ook overal in de natuur voor. Er zijn zo’n 6000 verschillende soorten. Uit onderzoek blijkt dat ze enorm gezond kunnen zijn en effectief tegen allerlei kwalen [2]. Groenten, bloemen, planten en fruit zitten er vol mee. De prachtige kleuren die ze hebben, hebben ze te danken aan deze flavonoïden. De kleuren zien er niet alleen mooi en aantrekkelijk uit voor mensen. Insecten zijn er ook dol op. Op die manier helpen ze planten op hun beurt met bestuiving. Ze geven wiettoppen ook hun prachtige gele, oranje, paarse, rode en natuurlijk groene tonen. Ze filteren UV-licht, wat belangrijk is om ziekten en ongedierte buiten de deur te houden [3].

Flavonoïden hebben allemaal een eigen smaak. Veelal smaken ze bitter. Ze zijn bijvoorbeeld sterk aanwezig in druiven, waardoor ze voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de geur en smaak van wijn. Dus je raadt het al: wiet heeft haar smaak ook deels te danken aan flavonoïden. Deze zeer multifunctionele stoffen werken goed samen met terpenen en zorgen in elke soort wiet voor een uniek aroma.

Wiet Smaak Verbeteren

Wietplanten bevatten altijd een andere samenstelling aan terpenen en flavonoïden. Dat is niet alleen afhankelijk van de strain en het fenotype. De kweekomstandigheden hebben hier ook enorm veel invloed op. Net als dat die omstandigheden invloed hebben op de uiteindelijke hoeveelheid THC of CBD in je wiet. Smaak is dus lang niet alleen afhankelijk van de soort. Je moet als kweker zelf ook echt je best doen! Daarom hebben wij een 8-tal tips voor je. Volg deze op en ervaar hoe een Haze, Diesel of Kush écht hoort te smaken.

terpenen wiet

Zo hoort wiet te smaken!

Biologisch Wiet Kweken

Wil je dat flavonoïden en terpenen in wiet ongestoord kunnen werken aan sterke geuren en overheerlijke smaken? Dan moet je zorgen dat er geen verstekelingen bij komen kijken die hun proces kunnen verstoren. Biologisch wiet kweken dus. Door zuivere grond en voeding te gebruiken, weet je zeker dat er geen pesticiden, herbiciden en andere narigheid in je wiet terecht komen. Deze stoffen kunnen zelf smaak afgeven, of de werking van flavonoïden en terpenen dwarsbomen. Daarnaast kunnen ze slecht zijn voor je gezondheid. Als je de smaak van wiet optimaal wilt houden, moet je deze dus buiten de deur houden. Biologische plantenvoeding voor wiet bestel je trouwens eenvoudig in onze webshop!

Medium & Bodemverbeteraar

“Een goed begin is het halve werk”, komt hier uitstekend tot zijn recht. Een zuiver medium dat rijk is aan voedingsstoffen is de basis voor goede kweekomstandigheden. Als je een wietplant namelijk vanaf het begin van zijn leven verwent met allerlei voedingsstoffen, kan ze al haar energie steken in het uitgroeien tot een gezonde plant, die volop terpenen en flavonoïden kan produceren. Natuurlijke en biologische voedingsstoffen voeden micro-organismen. Indirect spelen ze een belangrijke rol bij de uiteindelijke smaak van wiet.

Om het medium van je wietplant te verrijken kun je een bodemverbeteraar gebruiken. Die zitten boordevol schimmels, stoffen en mest die het bodemleven stimuleren. Neem bijvoorbeeld Plagron Bat Guano. Dat bevat vleermuizenmest en mest van andere vogels dat als natuurlijke bemesting zorgt voor een fantastische geur en smaak. Het hoge fosforgehalte in de bodemverbeteraar zorgt ook nog eens voor een uitbundige bloei en daardoor smaakvolle wiet.

plagron bat guano bodemverbeteraar

Stress Training

Weet je nog wat we vertelden over terpenen in wiet? Ze werken als een soort afweersysteem tegen insecten die de plant het liefst buiten de deur houdt. Wanneer een plant denkt dat ze in gevaar is, gaat ze stressen. Ze wil haar afweersysteem versterken en gaat extra terpenen, maar ook cannabinoïden aanmaken. Lees: sterkere wiet en nog smaakvoller ook. Laat dat nou net de bedoeling zijn! 

Stress kan komen door slechte kweekomstandigheden, maar je kunt zelf ook zorgen voor een extra portie spanning. Er zijn verschillende kweektechnieken die stress verhogend werken bij wietplanten. Neem bijvoorbeeld LST, dat letterlijk Low Stress Training betekent. Toppen, fimmen, dieven, super cropping en klieven zijn dan weer vormen van High Stress Training. Waar LST makkelijk haalbaar is voor zowel plant als kweker, is het met vooral super cropping en klieven oppassen geblazen. Je moet dondersgoed weten wat je doet en dat het type wietplant ertegen kan. Pas deze kweektechnieken toe en je zorgt niet alleen voor wat gezonde stress (en dus smaak), maar je verhoogt er vaak ook je opbrengst mee. Dubbele winst!

Regel de Temperatuur 

Wietplanten houden van aangename temperaturen. Indica soorten kunnen beter tegen lage temperaturen dan sativa soorten, maar over het algemeen moet het gewoon lekker warm zijn. In de groeifase willen ze het liefst temperaturen zien van 22 °C tot 29 °C. In de bloeifase is dat 19 °C tot 26 °C. Bij deze temperaturen floreren wietplanten en kunnen ze het beste terpenen en flavonoïden aanmaken. Er is echter een trucje om dit te stimuleren en dat heeft weer te maken met stress. Verlaag de temperatuur tijdens de nachturen in de bloeifase om te zorgen voor gezonde stress. Dit stimuleert de aanmaak van zowel terpenen als flavonoïden. Het zorgt niet alleen voor meer smaak, maar ook kleur. Het is namelijk ook een trucje om bij paarse wiet soorten de kleur te stimuleren

(UV-) Licht

Wietplanten hebben voldoende licht nodig om uitbundig te kunnen groeien en bloeien. Dit is een basisregel bij wiet kweken en het zorgt niet alleen voor een betere smaak. De algehele prestaties van een wietplant staan hierbij op het spel. Sommige kwekers gebruiken een extra ‘licht trucje’. Ze zetten extra UV-lampen in de kweekruimte om de aanmaak van flavonoïden en andere beschermende stoffen te stimuleren. Want weet je nog: flavonoïden filteren UV-licht om ziektes en ongedierte te weren. Wanneer je de planten blootstelt aan extra ultraviolet-licht, gaan ze automatisch meer flavonoïden produceren om zich te beschermen. Planten kunnen als gevolg donkerder en meer paars kleuren. Hoewel UV-licht dus indirect de potentie heeft om stress, schimmel en ongedierte te weren, is er meer onderzoek nodig.

Maar pas op: niet iedere UV-lamp is hetzelfde. Voor onze ogen lijkt het op elkaar (onzichtbaar met een paarse gloed), maar zorg dat je bij aanschaf van ultraviolette lampen let op het spectrum of golflengte van de lamp. UVA (golflengte van 320 nm tot 400 nm) is het spectrum dat je wilt. Blacklight, die paarse lampen uit de club, pieken bij 365 nanometer (nm). Pas op met UVB (290 nm tot 320 nm) en UVC (100 nm tot 290 nm). Die golflengtes beschadigen de cellen van de plant en ook die van jouw huid. Bedenk dat je van een beetje UV meer beschermd raakt tegen schadelijke straling door een donkerdere huid te krijgen, maar te veel UV is ook schadelijk voor je plant. Daarom is een goede verhouding tussen zichtbaar licht en UV lastig.

flavonoïden wiet

UV-licht op wietplant.

Stimulatoren & Additieven

Naast de bodemverbeteraar zijn er meer additieven die je tijdens de kweek kunt gebruiken om de smaak van je wiet te verbeteren. In de basis geldt dat bijna alle soorten voeding de smaak verbeteren, aangezien de plant beter presteert. Daarnaast zijn er een aantal producten die specifieke eigenschappen hebben die de smaak bevorderen. Een greep uit deze smaakbommetjes:

  • PK-Boosters bevatten voornamelijk fosfor (P) en kalium (K). Samen zorgt dat voor een snellere ontwikkeling van het wortelstelsel, beter transport van voedingsstoffen in de plant en uitbundige groei van de toppen. Dit drietal effecten bevordert allemaal de smaak van wiet.
  • Sugar Royal is een voeding op basis van aminozuren dat je geeft tijdens de bloeifase. Het stimuleert fotosynthese en stimuleert de aanmaak van bladgroen. Extra bladgroen? Dat betekent extra kleur en dus ook extra flavonoïden. Extra fotosynthese zorgt voor extra suikers in de plant, die op hun beurt weer voor een zoetere smaak beleving zorgen. 
  • Overdrive doet iets raars met je wietplant. Wanneer de toppen rijp zijn, stopt ze normaal met voortplanten. De stoffen in overdrive zorgen dat wietplanten blijven inzetten op voortplanting. Energie blijft voor een langere periode naar de toppen vloeien. Ze doet langer haar best om stoffen zoals terpenen en flavonoïden te produceren dan normaal. Met een betere smaak tot gevolg.

Wiet Spoelen

Al die voedingsstoffen hebben een geweldige werking op je plant. Ze hebben het nodig om te kunnen floreren en stoffen aan te maken die zorgen voor smaak en geur. Het is alleen wel van belang dat deze stoffen uit de plant zijn als je de wiet gaat oogsten. Sommige voedingsstoffen hebben namelijk ook effect op de smaak, terwijl ze die indirect ook weer verbeteren. Snap je het nog?

Om ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen uit de plant zijn voordat je gaat oogsten moet je 7 á 10 dagen voor de oogst stoppen met plantenvoeding geven. Je geeft wel water, maar dus zonder voeding. Dat noemen we wiet spoelen. In die dagen verbruikt je wietplant alle voedingsstoffen uit zichzelf en de grond waar ze in staat. Wiet kan daarna geoogst worden zonder deze stoffen. Een trucje: Flawless Finish helpt je om dit proces te versterken. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen sneller worden afgevoerd en heeft zelf geen effect op de smaak en geur van je wiet. 

Wiet Knippen & Curen is de Key

Hoe goed je ook je best doet en de bovenstaande tips opvolgt, als je het karwei niet goed afmaakt is alles voor niets geweest. Drogen is nodig om schimmelvorming tegen te gaan. Daarnaast heeft natte wiet weinig smaak en voelt de rook scherp aan in de keel. En ohja, natte wiet brandt niet. Dus drogen is simpelweg noodzakelijk.

Wiet curen daarentegen, is dé sleutel tot smaakvolle wiet. We hebben de beste tip voor het laatst bewaard. Door wiet te curen, geven je stoffen in wiet de kans om te rijpen. Door het uithardingsproces worden stoffen omgezet om voor intensere smaken en geuren te zorgen. Andere stoffen, zoals chlorofyl, kunnen juist worden afgebroken. Dat is maar goed ook. Chlorofyl heeft namelijk een scherpe en onaangename smaak. Wil je dus ervaren hoe wiet écht hoort te smaken? Ga wiet curen

wiet curen

Wiet curen doe je in afgesloten weckpotten onder de ideale luchtvochtigheid en temperatuur.

Heeft Strain Dan Echt Geen Effect Op de Smaak van Wiet?

Zoals je nu vast hebt begrepen, is de smaak en geur van wiet lang niet alleen afhankelijk van de strain of soort wiet die je kweekt. Tuurlijk maakt het wel uit welke je kiest. Strains hebben een andere samenstelling van stoffen als cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. En daarmee dus wel degelijk een andere smaak. De hoeveelheid en daarmee sterkte daarentegen, is afhankelijk van de kweekomstandigheden. De trucjes uit dit artikel helpen je om die kweekomstandigheden te perfectioneren en er nog een stapje bovenop te doen.

Het is dus wel zo dat de strain effect heeft op de smaak. Een Diesel smaakt anders dan een Skunk en een Cheese is vele malen penetranter dan een Haze. Meer weten over deze hybride wietsoorten? Lees onze blog!

Bronnen

[1] Ethan B Russo. “Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. PubMed, August 2011.

[2] Ethan B Russo, Jahan Marcu. “Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads”. PubMed, March 2017.

[3] Linus Pauling Institute. Flavonoids. Oregon State University.